Morske alge

Alge se koriste kаo hrаnа zа ljude i zа životinje već hiljаdаmа godinа. Dаnаs ih jedu u mnogim аzijskim zemljаmа kаo povrće, аli kаdа je saznаnje o visokoj vrednosti ove hrаne počelo da se širi u zаpаdnom svetu mnogi ljudi su počeli da jedu аlge u obliku tаbletа.

Nemа povrća gajenog na zemlji koji imaju bogаt i urаvnotežen sаdržаj vitаlnog minerаlа i vitаminа, kаo ovo povrće iz morа. Alge su bili među prvim oblicima životа nа Zemlji, i prvi dа proizvode sopstvenu hrаnu preko fotosinteze. One se mogu smаtrаti “mаjkom” orgаnskih živih bića. Alge su izuzetno hrаnljive. Sadrže ugljene hidrаte, uljа, proteine, vitаmine, mikroelemente, minerаle i vlаknа u sklаdnim proporcijаmа. Alge su posebno poznаte po svom visokom nivou minerаlа (soli) i elemenata u trаgovimа (metаlа). Mešаvinа minerаlа i elemenаtа u trаgovimа su veomа koristne zа ljudskа bićа.

Za ljudsku ishranu sorte algi Feofita (mrka), Spirulina (zelena) i Rodofita (crvena) imаju nаjveći znаčаj. Sa ciljem da u sebi sadrži maksimalan potencijal korisnih elemenata morskih algi, Algine Plus je napravljen koristeći ove tri vrste morskih algi.

Spirulina

Sprilulina je mikroskopska modro-zelena alga koja raste u slatkoj i slanoj vodi. Nalazi se širom sveta i koristi kao dodatak ishrani. Ima sjajna svojstva i sadrži veliku količinu belančevina (preko 65%) uz obilje minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Spirulina je bogata vitaminima B kompleksa, Vitaminom C, D, A, E. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, selen, natrijum i cink.

Spirulina sadrži fenilalanin za koji se smatra da blokira centre za apetit, mada ne postoje naučne potvrde za tu tvrdnju. Spirulina, kao dodatak ishrani, pomaže u prevenciji bolesti kao što su: čir na želucu, artritis, alergije, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, pomaže kod probavnih smetnji, te poremećaja u ishrani. Kao meru opreza treba reći da spirulinu, zbog toga što ima fenilalanin, nebi trebalo da koriste osobe koje pate od fenilketonurije.

Četiri puta više vitamina B12 i 28 puta više gvožđa nego goveđa jetra, obiluje vitaminom E i belančevinama (tri puta više nego meso ribe), 5 puta više kalcijuma nego mleko i 25 puta više betakarotina nego šargarepa.

Rodofita

Crvena alga (Rodofita – Palmaria palmata) je alga koja raste u severnim obalama Atlantika i Pacifika. Palmaria palmata je odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži i neke elemente u tragovima koji su neophodni čoveku. Ova crvena alga kao i sprirulina ima visok sadržaj belančevina.
U Irskoj, Islandu, Kanadi i Americi se ova alga koristi u prehrambene i medicinske svrhe. Pored dijetetskih preparata ova alga ulazi i u sastav nekih čajeva. Od starih vremena se koristi u ishrani kao izvrstan izvor vlakana. Običaj jedenja Rodofite, datira najmanje od 7. veka u severnoj Evropi. Rodofita se koristi tradicionalno za lečenje skorbuta i zatvora.

Feofita

Mrka alga (Feofita – Ascophyllum nodosum) je velika morska alga bogata vitaminima i mineralima koja raste blizu obala Severnog Atlantskog Okeana. Može biti više od 2 metra u dužini. Značajne su kao primarni proizvođači organskih supstanci, kiseonika, pružaju utočište sitnijim organizmima od grabljivica, od njih se dobijaju jod, alginati, alkohol manit i dr. Mrka alga se vekovima u različitim kulturama tradicionalno koristi kao hrana.

Hemijski sastav mrke alge je velik i kompleksan. Sadrži preko 60 minerala i elemenata, 21 amino kiselinu, 12 vitamina, jednostavne i komleksne ugljene hidrate. Sadržaj elemenata u tragovima je ekstremno visok. Oni proizvode enzime koji unapređuju funkcionisanje organizma.

Zbog sadržaja joda mrka alga ima važno i ozbiljno dejstvo jer predstavlja hranjiv proizvod organskog porekla za one sa problemima tiroidne žlezde prouzrokovane niskom količinom joda. Takođe jod pomaže sagorevanju hrane tako da se ona ne čuva kao neželjena mast.

Ekstrakt mrke alge – alginat (kompleksni polisaharid) kao i druga rastvorljiva vlakna imaju umirujući i pročišćujući efekat na digestivni trakt. Utvrđeno je da mrka alga vrši zaštitu od mnogih modernih zagađivača, kancegena i toksina, uključujući i radioktivne materijale.

Naučnici su utvrdili da alginati vrše prevenciju apsorpcije toksičnih metala kao što je živa, kadmijum, plutonijom i cezijum od strane tkiva. Takođe je pokazano da dodaci ishrani sa alginatima mogu da umanje apsorpciju stroncijuma-90 iz intestinalnog trakta za čak 83%, kao i drugih radioktivnih materijala: barijuma, merkura, cinka, kalaja, kadmiuma i mangana. Drugi poznati efekti su moć mrke alge da pomeže pojačan otpor kod groznice i infekcija. Ta osobina karakteristična delom zbog antibakterijskog dejstva, a delom zbog hranjive vrednosti.

Mrka alga može da umanji ili čak eliminiše ne samo bakterijski plak ili zubni karijes već takođe i arteriosklerotički plak, aterosklerotički plak, pleuralni plak, kamen u bubregu, kamen u žuči i kamen u prostati. Medicinska i stomatološka upotreba je poznata već duže od jednog veka.

Morske alge – blago prirode

Uopšteno govoreći, morske alge su oko deset puta bogatije mineralima od povrća sa kopna i imaju naročito visok nivo joda, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa – minerala neophodnih za dobar metabolizam. Alge su bogate vitaminima A, B, C, D, E i K, dobar su izvor proteina, a broj kalorija u jednoj porciji ili dozi je minimalan. Redovnim konzumiranjem ovih namirnica u malim količinama stabilizuje se nivo vrednosti šećera u krvi, pročišćava digestivni sistem, smanjuje se kiselost krvi, poboljšava funkcionisanje limfnog sistema, uravnotežavaju se hormoni i zbacuju se teški metali iz organizma.

Morske alge sadrže vitamin B5, koji je poznat kao pantotenska kiselina, a neophodan za sintezu steroidnih hormona. Takođe je koristan u smanjenju nekih simptoma alergije i važan u održavanju zdravlja kože, mišića i nerava.

Fitoestrogeni lignani su još jedna korisna komponenta koja se nalazi u morskim algama. Pokazalo se da imaju antikancerogenu funkciju. Oni sprečavaju proliferaciju (umnožavanje) krvnih sudova u brzo rastućim tumorima i sprečavaju nastajanje metastaza. Brojne studije su uvidele vezu između lignana i kognitivnih funkcija, posebno kod žena u periodu menopauze.

Morske alge su veoma dobar izvor folne kiseline. Studije pokazuju da ishrana bogata dijetnim vlaknima i ishrana bogata folnom kiselinom znatno smanjuju rizik od raka debelog creva. Folna kiselina je takođe neophodna za tazgradnju homocisteina, koji je direktno odgovaran za oštećenja zidova krvnih sudova. Visok nivo homocisteina u krvi znatno povećava rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Morske alge su čudo koje svakodnevno deluje

Prednosti uključivanja morskih algi u vašu optimalnu ishranu su širokog raspona: produženi životni vek, poboljšanje imunog sistema, revitalizacija kardiovaskularnog, endokrinog, digestivnog i nervnog sistema, kao i ublažavanje manjih bolova i tegoba. Nije čudo stoga da su morske alge deo tradicionalne ishrane svih priobalnih kultura, uključujući Japan, Koreju, Kinu, Island, Švedsku, Vels, Škotsku, Havaje i ostrva Južnog Pacifika, kao i među svim narodima koji su imali trgovinski kontakt sa priobalnim kulturama. Sve morske alge su bogate vlaknima. Alge koje spadaju u familiju braon algi imaju takođe visok sadržaj algina. Svaka morska alga sadrži širok raspon esencijalnih hranljivih materija, uključujući enzime, nukleične kiseline, amino kiseline, minerale, elemente u tragovima i A,B,C,D,E i K vitamin komplekse. Morske alge pružaju nam životnu energiju i one su savršen provodnik električnih impulsa kroz nerve.

Dobrobiti konzumiranja morskih algi

Sjajnija kosa, blistavija koža, manje smetnji pri varenju, obnovljena energija i izdržljivost, obnavljanje seksualnog nagona, i ponovno probuđeno životno zadovoljstvo- biće primetni nakon otprilike 13 nedelja. Morske alge ojačavaju curkulaciju, balnsiraju krvni pritisak, smanjuju holesterol, izgrađuju zdrav krvotok, povećavaju kontrakcijsku moć vena i srčanog mišića, obnavljaju i pojačavaju srčanu efikasnost, neguju i produžavaju životni vek srčanog mišiča, i pomožu u ritmičkom radu srca u svim aspektima: fiziološkom, emocinalnom i energetskom.

Morske alge sadrže veoma zdrav natrijum

Kako alga sa tolikom količinom natrijuma (svi znamo da so podiže krvni pritisak) može biti dobra za srce i čak hipotenzivna, odnosno sposobna za smanjivanje krvnog pritiska? Ne treba kriviti natrijum za visok krvni pritisak. Ali možda možemo okriviti natrijum hlorid. Kuhinjska so može bit krivac. Ali kuhinjska so sadrži šećer, aluminumske soli, i nekoliko drugih agensa kao i natrijum hlorid. Ovo je neprirodna slana kombinacija i ona izaziva kardiovaskularni pritisak.  Natrijum koji se prirodno pojavljuje u morskim algama obnavlja naše unutrašnje stanje bogatom slanom hranljivošću, kao amnitski fluidi naše embrionalne prapostojbine. Ovaj natrijum smanjuje tenziju u krvnim sudovima koji su oslabljeni pogrešnom slanom sredinom odnosno kuhinskom soli. Morske alge su divan zeleni saveznik kada se lečite probleme srca uključujući aterosklerozu, hipertenziju, slabu cirkulaciju, varikositete, infekcije srca, potisnuta osećanja i osećaj samokrivice.